Vereniging Tuinrecreatie Veendam
Weer op de Toene
Weersverwachting
Veendam
Meer weer in Veendam
Evenementen
Kalender
juni 2022
MDWDVZZ
   1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30    
« mei   jul »

Ziektes

Phytophthora ofwel aardappelziekte      

 

Phytophthora is de bekendste en beruchtste aardappelziekte. Een probleem voor telers van aardappels en tomaten. Deze schimmelziekte kan een gehele aardappel- en tomatenoogst vernietigen en zich bovendien zeer snel verspreiden naar omliggende percelen.

De phythophthora is een schimmelziekte die vooral bij vochtig weer snel om zich heen grijpt. De sporen van de phytophthora verspreiden zich snel via de wind.

 

Achtergrond

Aardappelziekte of phytophthora is een plantenziekte op aardappelen en tomaten die veroorzaakt wordt door de oömyceet Phytophthora infestans. Oömyceten lijken erg op schimmels maar zijn het niet, daarom worden ze wel pseudo-schimmels genoemd!

Omdat deze oömyceet zich in natte zomers snel kan verspreiden, veroorzaakt deze ziekte vooral veel schade in de landen met een vochtig zeeklimaat. Rond 1850 was deze ziekte in Ierland oorzaak voor een regelrechte ramp. Vrijwel alle aardappeloogsten mislukten, er was hongersnood en vele Ieren emigreerden naar Noord-Amerika.

Naast de snelle verspreiding door de lucht kunnen de sporen via de grond de knollen aantasten. Bovendien kunnen deze sporen tot 4 jaar in de grond overleven. Vermoed wordt dat agressievere varianten zijn ontstaan, die het aardappelgewas gemakkelijker en sneller aantasten, niet alleen van boven maar ook vanuit de grond.

 

Te herkennen aan                                          

Een met phytophthora besmette aardappelplant begint te ‘verkreukelen’, veroorzaakt een bruinverkleuring en afsterving van de bladeren en stengels. Ook op tomaat kan deze ziekte voor vroegtijdige afsterving zorgen. Op de aangetaste aardappelknollen verschijnen bruinachtige vlekken en uiteindelijk verrotten ze.

 

Bestrijding 

In geval van besmetting maar twee remedies zijn: ‘Spuiten met chemische middelen of al het loof eraf halen en vernietigen’. Chemische middelen gebruiken we niet op onze biologische tuin, dus wij verwijderen de zieke tomatenplanten en het zieke aardappelloof. De tomaten en het loof ter plaatse in plastic zakken stoppen en afvoeren van het tuincomplex. Gooi ziek loof nooit op de composthoop!

Gewoonlijk overwintert de ziekte in besmette knollen die achterblijven op het land. Daarom is het belangrijk dat er geen aardappelknollen in het land blijven liggen. Aardappels die per ongeluk blijven zitten en in het voorjaar weer opkomen, direct verwijderen en afvoeren.

 

Voorkomen

  • Pas een goede vruchtwisseling toe. Planten (zoals aardappels, tomaten, paprika) niet vaker dan eenmaal per vier jaar op hetzelfde stuk grond.
  • Kies voor vroege rassen met een hoge mate van resistentie.
  • Het is verplicht aangetaste bladeren en stengels af te voeren. Doe het zieke materiaal ter plekke in een plastic zak en verwijder deze van het  tuincomplex. Thuis kan het in de GFT-bak gegooid worden.
  • Poot aardappels in ruggen en geef spaarzaam water. Voorkom dat er plassen ontstaan.
  • Poot de aardappels niet te dicht bij elkaar. Houd een afstand van 70 x 30 cm of 75 x 25 cm aan.
  • Probeer vroeg te poten en voor te kiemen zodat, als het gewas rond begin juli onverhoopt het aardappelloof verwijderd moet worden, er toch een redelijke opbrengst aanwezig is.
  • Rooi aardappels alleen bij droog weer. Verwijder zorgvuldig alle aardappels. Zijn er toch een paar in de tuin blijven zitten, verwijder ze direct bij het uitlopen in het volgend voorjaar.
  • De aardappels NIET opslaan op het tuincomplex. Regelmatig de opgeslagen aardappels controleren op aangetaste exemplaren.

Er zijn rassen die meer of minder resistent zijn. Er is verschil in resistentie van de knol en het loof. Sommige rassen zijn weinig resistent in het loof, maar hebben nog een redelijke resistentie van de knol.

De wettelijke verplichting tot bestrijding geldt ook voor houders van volkstuintjes. Weliswaar kweken zij alleen voor eigen gebruik, maar door de besmettelijkheid en vluchtigheid van de schimmelziekte kan een besmetvolkstuintje veel schade aanrichten.

Ook Vereniging Tuinrecreatie Veendam moet zich aan deze wettelijke verplichtingen houden!!

Bij iedere blokwissel voor aardappelen 1 meter tussenruimte!!