Historie

De omgeving

In 1971 werd het startsein gegeven voor het realiseren van het recreatiegebied Borgerswold. Inmiddels is het Borgerswold uitgegroeid tot een prachtig gevarieerd gebied met een oppervlakte van maar liefst 450 hectare, waarvan ruim 100 hectare water. Borgerswold betekent ongeremd genieten van de natuur, heeft fiets- en wandelpaden met een totale lengte van circa 25 km. De paden leiden u onder meer langs de bijenstal, het heideveld met een idyllisch gelegen vennetje dat in verbinding staat met de andere waterpartijen in het Borgerswold, de volkstuinen, de verschillende bruggen uit het koloniale tijdperk, de kapiteinshuizen die geheel in orginele staat zijn herbouwd en de gevarieerde flora en fauna. Via de aansluiting op het fietspad door het golf- en sportcomplex is een fietsverbinding gelegd tussen de nieuwbouwwijken Buitenwoel en Langebosch.

Veenkoloniaal museum

Het Veenkoloniaal museum laat de bezoeker in de vaste tentoonstelling op verrassende wijze kennis maken met de veelzijdige geschiedenis van de regio en neemt u mee op reis van de prehistorie tot de dag van vandaag. Hierbij staan de mens en de handel centraal: van jager naar veenafgraver, schipper, scheespjager, kapitein, kartonarbeider, tot landbouwer en aardappelzetmeelfabrikant. Kortom kolonisten, kanalen en kroegen. Daarnaast zijn er het gehele jaar door tijdelijke exposities en is er een uitgebreide museumwinkel.

Wilt u meer weten over het Veenkoloniaal museum, Klik hier

Recreatiegebied Borgerswold

Borgerswold is een recreatiegebied van 450 hectare. Het park biedt voor zowel inwoners van Veendam als bezoekers uit de regio een enorm aanbod aan recreatieve en sportieve beweegactiviteiten. De vele kilometers aan wandel– en fietsroutes en ruiterpaden maken Borgerswold tot een belangrijke en laagdrempelige voorziening op het gebied van sport.

Daarnaast bestaan er in het park tal van mogelijkheden voor jong en oud om deel te nemen aan georganiseerde en ongeorganiseerde activiteiten, een overzicht van de verschillende mogelijkheden vind je hieronder:

https://veendambeweegt.nl/bewegen/recreatiegebied-borgerswold/