De jeugd tuinen

Welkom bij Educatieve Jeugdtuinen Borgerswold: een biologische tuin gericht op de jeugd!

Ongeveer 10 jaar geleden is de jeugdtuinen onderdeel geworden van De Toene Borgerswold. Enthousiaste mensen hebben zich ingezet om de biologische tuin aan te leggen en tot op vandaag is een werkgroep bezig deze tuin te onderhouden en daar waar mogelijk te verbeteren voor alles wat kruipt en vliegt. De leden van de werkgroep delen allemaal de grote belangstelling voor alles wat groeit en bloeit en zo zet ieder lid zijn kwaliteiten in om de tuin zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Sind een aantal jaar is er een samenwerkings met Jenaplan-school ‘In de Manne’. Op dinsdagen van April t/m Juli bezoeken ongeveer 80 leerlingen de tuin en worden door leerkrachten en leden van de werkgroep begeleid. De groepen zijn verdeeld over de morgen en de middag.

De bovenbouw-leerlingen hebben per 2 kinderen hun eigen tuintje, de jongere leerlingen tuinieren in groepsverband. Zo worden er zonnebloemen geplant, een boog van wilgentenen gevlochten, maar worden er ook insectenhotels gemaakt die vervolgens een mooie plek in de tuin krijgen!

Spelenderwijs worden de leerlingen begeleid bij het composteren, zaaien, oogsten en onderhouden van hun tuin op een milieuvriendelijke manier. Op de maandag worden de kinderen op school al vooraf door de leerkrachten voorbereidt op wat er gaat gebeuren. Het doel is niet alleen het leren van tuinieren maar vooral ook het plezier beleven aan het werken in en met de natuur. Vol enthousiasme wordt ontdekt hoe vanuit een klein zaadje een plantje ontstaat en later deze prachtige vruchten draagt die ook nog eens heel erg lekker blijken te smaken!

Als werkgroep zetten we ons niet alleen fysiek in maar zijn we ook bezig om ons te verdiepen in de ontwikkelingen van het anders tuinieren. Graag werken we zoveel mogelijk met de natuur in plaats van tegen de natuur. Daarom is er dit jaar een gedeelte van de tuin bedekt met karton en afgedekt met mulch. Dit om bijvoorbeeld schimmels, insecten en wormen hun gang te laten gaan wat belangrijk is voor het bodemleven.

We gaan in dat deel dan ook spaarzaam om met spitten, want elke keer als er een spade de grond in gaat, wordt het bodemleven verstoort. De organismes worden dan blootgesteld aan zuurstof en dan worden juist de helpers gedood. Bovendien zorgt spitten niet voor minder wortelonkruiden. Deze manier van het bewerken van de tuin staat bekend als permacultuur en als no-dig moestuin.

Om ons als werkgroep te blijven ontwikkelen en ons te laten inspireren bezoeken we ook andere tuinen. ‘Voor Zwaantje’ in Annen is een biologisch-dynamische moestuin en zelfpluktuin en heeft ons vol enthousiasme verteld over hun visie en aanpak in het tuinieren. We bespreken en bedenken nu welke onderdelen we ook eventueel in onze tuin een plekje kunnen geven.

Overigens is het belangrijk te melden dat wij als Jeugdtuinen niet kunnen bestaan zonder de steun van vrijwilligers en vrijwillige bijdragen van ondernemers uit de regio. Zo hebben wij een gedeelte van de tuin kunnen bedekken met karton afkomstig van fietshandel Sulter en kartonfabriek Kappa uit Hoogezand. Onze piketpaaltjes zijn gedoneerd door Koen Meijer te Veendam. Ontzettend bedankt!


OPROEP

Op dit moment hebben wij geen Coordinator Jeugdtuinen, maar die zouden we erg graag willen! Ben je enthousiast geworden na het lezen over ons werk in de tuinen en wil je graag een coördinerende rol vervullen met een groep vrijwilligers en werken met enthousiaste, leergierige kinderen, stuur dan een mailtje naar secretarisdetoene2020@gmail.com.

Media